Telenovela construirii Spitalului Regional de Urgență – happy end după mai bine de 10 ani
Astăzi au fost demarate, simbolic, lucrările pentru construirea Spitalului Regional de Urgență – cel mai important proiect de sănătate al județului Cluj.
Despre necesitatea construirii unui mare spital în Cluj s-a vorbit de la începutul anilor 2010: dintotdeauna clinicile universitare din Cluj-Napoca au fost neîncăpătoare pentru fluxul mare de pacienți care vin din toată regiunea de Nord-Vest, atrași fiind de renumele și profesionalismul specialiștilor de aici. În plus, multe dintre aceste clinici funcționează în clădiri vechi, neprietenoase solicitărilor și standardelor actuale.
Următorul episod a fost în 2014, când Spitalul Regional de Urgență a ajuns oficial pe agenda autorităților naționale, în timpul guvernării PSD. Proiectul spitalului a fost inclus în Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 pentru finanțare. Dar au mai trecut încă 8 ani până când s-a mai întâmplat ceva concret.
Între timp, la nivelul județului Cluj, lucrurile s-au mișcat greu: au fost nenumărate discuții legate de locația viitorului spital. Decizia finală a fost la Alin Tișe, președintele Consiliului General, care a tărăgănat lucrurile nedrept de mult, în ciuda presiunilor constante din partea consilierilor județeni din opoziție, în frunte cu cei de la PSD, care voiau deblocarea situației. Într-un final, Tișe a hotărât să cedeze Floreștiului un teren la 10 km de Cluj-Napoca, lângă mall. În 2022 a început, în sfârșit, proiectarea propriu-zisă a spitalului.
Trebuie să menționăm că finanțarea de peste 500 mil. de euro pentru acest spital se face din fonduri guvernamentale și europene, nicidecum de la Consiliul Județean, așa că pare de neînțeles de ce Alin Tișe a pierdut atâția ani în care spitalul putea fi deja gata!
După obținerea de la administrația locală a tuturor autorizațiilor și avizelor legale (care, apropos, a mai durat un an), la începutul lui 2024, în prezența premierului Marcel Ciolacu și a lui Vasile Dîncu – senator PSD de Cluj, s-a semnat contractul pentru prima etapă a construirii Spitalului Regional.
Salutăm așadar demararea simbolică a lucrărilor de construire a celei de-a doua clădiri din România ca mărime, după Casa Poporului din București. Spitalul Regional de Urgență din Cluj va deservi anual un număr mare de pacienți, cu estimări de 45.000 de internări continue, 100.000 de urgențe și 260.000 de servicii ambulatorii în primul an de funcționare (conform informațiilor oficiale de pe site-ul spitalregionalcluj.ro).
Acest proiect este văzut ca un catalizator pentru dezvoltarea economică și socială a județului Cluj, dar și întregii regiuni. Tocmai de aceea pare greu de înțeles de ce administrația PNL din Cluj l-a amânat atâta!
Spitalul Regional de Urgență Cluj contribuie la modernizarea sistemului de sănătate din România. Cu sprijinul ferm al liderilor politici și finanțarea europeană, acest spital va deveni un reper important în asigurarea serviciilor medicale de calitate superioară pentru întreaga regiune. Pentru mai multe informații și actualizări, vizitați site-ul oficial al Spitalului Regional de Urgență Cluj (www.spitalregionalcluj.ro).
Produs de Red Hot Advertising SRL, la comanda PSD – Organizația Județeană Cluj, Cod mandatar financiar: 21240002