Program de guvernare locală a USR PLUS pentru Feleacu
USR PLUS consideră că forța unei comune este dată de calitatea vieții tuturor locuitorilor săi și de gradul de coagulare al acestora într-o comunitate în care totul se face pentru și prin cetățeni. În acest context tinerii politicieni au lansat „Program de guvernare locală FELEACU”.
„Trăim cu toții efectele lipsei de încredere în societate pentru că trăim cu toții în România, o țară din care se pleacă ca dintr-o zonă lovită de cataclisme. Noi, candidații Alianței USR PLUS din Feleacu, știm că lucrurile nu se pot schimba peste noapte și nu venim cu promisiuni deșarte. Noi, candidații Alianței USR PLUS din Feleacu, vrem să redăm încrederea cetățenilor în administrație, pentru că doar prin cointeresare putem schimba viața comunității noastre în bine.
Noi, candidații Alianței USR PLUS din Feleacu, vă propunem un program prin care începem rezolvarea sistematică a problemelor orașului nostru și care va pregăti următoarea etapă de dezvoltare și transformare a Feleacului într-o comună modernă” și-au explicat inițiativa, programul, cei de la USR PLUS.
Vă redăm cele mai importante puncte din program:
1. Sănătate și siguranță în comunitățile noastre
➔ Identificarea de soluții pentru diminuarea fenomenului de aruncare a gunoiului în pădurile de pe raza comunei și a furtului de masă lemnoasă din păduri (camere de supraveghere, înăsprirea amenzilor, control sporit Poliția locală).
➔ Modernizarea spațiului în care își desfășoară activitatea medicii de familie din Feleacu, dispensarul actual are o suprafață mică, lucru resimțit în special acum, în timpul pandemiei.
➔ Spații de joacă și de mișcare: amenajarea de spații de joacă pentru copii, câte unul în fiecare sat al comunei, și dotarea lor încât să poată fi folosite de copii de vârste cât mai diferite, inclusiv de cei cu dizabilități.
➔ Amenajare a spațiilor verzi existente pentru petrecerea timpului liber: amenajarea de piste pentru cicloturism și alte facilități comunitare, spații pentru evenimente în aer liber.
➔ Mai multe tomberoane/eco pubele în fiecare localitate pentru colectare selectivă.
➔ Găsirea de soluții temporare pentru locuitorii pe a căror străzi operatorul de salubritate nu ridică gunoiul și urgentarea reparațiilor străzilor respective, pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple.
2. O administrație locală profesionistă și transparentă
➔ Transparenţă totală în toate proiectele, în toate fazele: propunere, execuție, motive întârziere, motive eșuare proiect, pentru ca locuitorii comunei să știe cum se cheltuie bugetul, care sunt proiectele care întârzie și mai ales, de ce.
➔ Suport acordat cetățenilor în relația cu operatorii de utilități (salubritate, energie electrică, transport în comun) astfel încât aceștia să nu fie nevoiți să-și rezolve singuri problemele apărute.
➔ Decizii: toate deciziile vor fi luate exclusiv în funcție de necesitățile comunității și nu pentru interese personale sau de grup.
➔ Menținerea standardelor de urbanism: cu respectarea condițiilor esențiale pentru calitatea vieții (acces la utilități, spații comunitare și de recreere, servicii educaționale, culturale, medicale, mobilitate).
➔ Audit: Introducerea auditurile externe pentru a înlătura orice suspiciune legată de contracte paguboase pentru Primărie.
➔ Realizarea unei pagini web moderne a Primăriei și actualizarea acesteia cu informații relevante și utile cetățenilor.
➔ Realizarea unei aplicații similară aplicaţiei MyCluj, pentru a putea raporta ușor și rapid micile probleme din comună.
➔ O mai bună colaborare cu primăria Cluj-Napoca pentru a profita mai bine de zona metropolitană. Ca și exemplu, construcția parcări de tip Park & Ride la intrările în Cluj-Napoca de pe Calea Turzii și Borhanci, obiective care sunt prevăzute în PMUD (Plan de mobilitate urbană durabilă).
➔ Ordine în finanțele publice locale: evaluarea cheltuielilor actuale, cu prioritizarea investițiilor publice și găsirea de noi surse de finanțare.
➔ Transparență 100% a cheltuielilor Primăriei: ne luăm angajamentul ca fiecare administrație locală sau județeană USR PLUS să prezinte fiecare leu cheltuit pe o platformă de transparență bugetară ușor de înțeles, pe modelul celei deja elaborate de noi și folosită la București (bucuresti.openbudget.ro).
➔ Colaborarea cu europarlamentarii Alianței USR PLUS în vederea implementării de soluţii din programul “O ţară ca afară” (https://www.otaracaafara.eu/fara-categorie/la-tara-ca-afara/)
3. Economie modernă și locuri de muncă pentru comunități prospere
➔ Sprijinirea mediului de afaceri pentru a stimula deschiderea de noi afaceri în comună (magazine, restaurante, mici ateliere).
➔ Crearea unui brand al Feleacului ca loc de petrecere a timpului liber în natură pentru Cluj-Napoca. Avem pârtie de schi și foarte multe păduri și spații verzi, dar nu reușim să le oferim clujenilor servicii pentru care să cheltuie mai mulți bani în comună, bani din care o parte care să ajungă în bugetul comunei Feleacu, bani care să fie folosiți apoi pentru dezvoltarea comunei.
➔ Atragere de fonduri europene din Planul UE de relansare post-Covid19, precum și din fondurile structurale, și alte programe. România va beneficia de peste 70 de miliarde de euro în următorii 7 ani iar o mare parte din aceste fonduri vor putea fi accesate de autoritățile locale pentru proiecte precum: infrastructură de mobilitate, canalizare, acces la apă potabilă.
➔ Realizarea unei pagini web integrată cu pagina primării dedicată tuturor firmelor /meseriașilor din comună.
4. Servicii publice de secol XXI pentru toți cetățenii
➔ Prioritate zero pentru asigurarea accesului la servicii esențiale pentru toți locuitorii, pe baza investițiilor din fonduri europene, naționale și locale.
➔ Urmărirea finalizării și a calității execuției proiectelor începute.
➔ Continuarea programului de asfaltare străzi pe raza comunei prin identificarea a cât mai multor surse de finanțare (ex. fonduri structurale).
➔ Începerea proiectului de realizare trotuare pe toate străzile comunei și găsirea de soluții pentru străzile înguste.
➔ Punerea în practică a proiectului de denumire străzi.
➔ Lazi pentru material antiderapant în perioada de iarnă, material pe care locuitorii să îl poată folosi până la trecerea utilajelor de deszăpezire.
5. Mobilitate
➔ Cereri oficiale pentru extinderea liniilor de transport metropolitan cât și intervale de timp mai dese, în colaborare cu CTP Cluj.
➔ Modernizarea stațiilor de autobuz (acoperite și alveole în măsura posibilităților).
➔ Proiect pentru realizarea de puncte pentru biciclete pentru a veni în ajutorul celor care stau la mare distanță de stația de autobuz.
➔ Curățenie în toate spațiile publice, colectare selectivă și valorificarea deșeurilor: programe de conștientizare a importanței trierii deșeurilor menajere.
➔ Cosuri de gunoi pe domeniul public.
6. Comunități conectate cultural, în care ne creștem și ne educăm bine copiii și tinerii
➔ Sprijinirea îmbunătățirii calității actului didactic în școlile din comună. Parteneriat cu părinții și elevii pentru buna administrare a școlilor: un rol sporit prin implicarea părinților și a elevilor în consiliile de administrație ale școlilor și în decizii asupra oportunității unor investiții la nivelul școlilor sau în selectarea personalului.
➔ Creșterea procentului de elevi a școlii din Feleacu care iau notă de trecere la capacitate – și au astfel posibilitatea sa se înscrie la liceu. Implicarea locuitorilor din Feleacu cu cunoștințe pedagogice prin voluntariat sau în alte modalități pentru a acorda suport pentru elevii din clasele 7-8.
➔ Folosirea școlii și căminului cultural pentru evenimente culturale, produse locale, workshop-uri creație, cursuri. (pentru toate satele).
➔ Verificarea situației stadionului în construcţie și evaluarea posibilității convertirii lui într-un spațiu de mai multe terenuri de sport (similar cu Parcul Sportiv Gheorgheni), având în vedere ca nu se justifică un teren de fotbal la o comună fără echipă de fotbal.
7. Relația cu celelalte instituții
➔ Solicitări de informații și urmărirea implementării de către CNAIR a proiectului de modernizare a DN1.
➔ Colaborare în cadrul AMTP Cluj Solicitare și sustinere proiect mutare stație autobuz linia metropolitana din zona Cipariu – audiență CTP și Primaria ClujNapoca; https://www.amtpcluj.ro/
➔ Urmărirea calității apei potabile – colaborare cu DSP Cluj.