La sfârșit de campanie. Un interviu cu Andreea Florea
Produs de Napobit SRL, la comanda USR – Organizația Județeană Cluj, Cod mandatar financiar: 21240009
Mai sunt câteva zile până la ziua votului și am vrut să știm cum a trecut această campanie pentru candidați. De aceea am avut o discuție cu Andrea Florea, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru Primăria Feleacu.
Î: Salut Andreea! Ce concluzii ar putea să tragă cetățenii din Feleacu din luna de campanie electorală ? Și bune și rele!
R: Cetățenii din comuna noastră au avut parte de o campanie liniștită, eu cred că așa a fost percepută de către cetățeni. În anumite privințe luna de campanie electorală a adus schimbări bune pentru cetățeni, zone ignorate ani de zile, au fost pregătite pentru asfaltare, asfaltările au fost accelerate în ultimele luni deci cei care ies în câștig sunt oamenii. Autoritățile și-au luat mai în serios rolul de negociator cu distribuitorii de utilități, gen Electrica sau Compania de Apă.
Toata lumea așteaptă ca ritmul lucrarilor să fie păstrat și după alegeri.
Î: Ce acțiuni ați realizat pentru a convinge cetățenii că sunteți cea mai bună alegere?
R: În această campanie am umblat mult, am împărțit pliante cu proiectele și viziunea echipei noastre pentru comună. Discuțiile cu cetățenii sunt întotdeauna cea mai bună parte a unei campanii, atunci când auzi problemele fiecăruia și când poți să le răspunzi la întrebări.
Î: Ce v-au spus cetățenii întâlniți în campanie despre politică națională sau locală?
R: În general la alegerile locale, oamenii cu care interacționam sunt mai interesați de problemele localității, cu puțină lume intri în discuții pe teme de politică națională. Dar dacă se atinge și acest subiect, lumea nu are o părere bună despre actualul guvern sau despre președinte.
În legătură cu discuțiile despre politica locală, există o nemulțumire vizavi de colaborarea dintre instituții. Oamenii s-au săturat de expresia” nu ține de noi”. De exemplu slaba conlucrare a Primăriei cu Consiliul Județean sau Societăți naționale și județene.
Î: Ce pierd alegătorii dacă nu vă votează?
R: Alegătorii care nu votează sunt voci care nu se fac auzite, la modul general . Problema în localitatea noastră este că avem un număr foarte mare de cetățeni care nu au domiciliul oficial la adresa la care locuiesc iar asta îi împiedică să voteze, chiar dacă si-ar dori o schimbare.
Dacă nu mă votează pe mine personal, pierd ocazia să aibe o primăriță bună organizatoare, o persoană dispusă să muncească mai mult pentru comună și să fie mai aproape de oameni, o primăriță pe care sigur o vor vedea plantând flori și făcând curățenie prin comună, o primăriță care dorește ca toți oamenii să fie tratați corect, fără tratament diferit în funcție relațiile personale. O primăriță care dorește transparentă decizională, începând cu transmiterea ședințelor de CL, un site mai prietenos cu cetățenii care să găzduiască dezbateri publice pe teme de interes local și să comunice criteriile prin care sunt alocați banii diferitelor proiecte. Și o primăriță care să unească o comunitate, condamnând public jignirile și categorisirea oamenilor în funcție de locul de proveniență.
Și nu în ultimul rând să aleagă un primar care locuiește în localitate și simte pe piele proprie toate probleme.
Î: Care este mesajul tău pentru alegători?
R: Să meargă la vot, evident. Pentru că majoritatea primarilor care câștigă localități detașat, sunt în realitate votați de sub 50% din populația cu drept de vot. Să aleagă oameni care țin seama de ei pe tot parcursul mandatului, nu doar în campania electorală.